Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет трябва да избере днес 10-те

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет трябва да избере днес 10-те
Коментари Харесай

ВСС избира българската квота за Европейската прокуратура

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет би трябвало да избере през днешния ден 10-те делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура.

В подбора се включиха 31 магистрати.

Изслушването стартира в сряда. От общо 31 самономинирали се единствено един е арбитър, т.е. отвън системата на прокуратурата. С изключение на чуването на следователя Бойко Атанасов – един от малцината критици от вътрешната страна на управлението на държавното обвиняване, останалите чувания минаха в спокоен звук, предава БНР.

Кандидатите описаха за професионалния си път, за мотивацията си, дадоха отговор на въпроси на правосъдните кадровици.

Дискусия ще предшества гласуването на 10-те делегирани европрокурори.

„ Всеки един член на прокурорската гилдия може да уточни 10 индивида, които съгласно него дават отговор най-вече на условията “, обясни финала на процедурата основният прокурор Иван Гешев.

Решението на прокурорската гилдия ще бъде изпратено до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която може и да не утвърди всички претенденти. Ако се стигне до подобен проблем, за утвърждение ще бъде препоръчан идващият в класирането съгласно броя на гласувалите висши магистрати у нас. Всеки един от 10-те одобрени от Кьовеши, български прокурори ще е самостоятелен, макар че ще продължат да работят и в йерархично структурираното държавно обвиняване по европейски каузи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР